biografi

Jonas Simonson, född 1962, har sedan 1983 arbetat som frilansande folkmusiker, kompositör/arrangör. En av Sveriges mest rutinerade folkblåsare som fördjupat sig i låtspel tillsammans med spelmän som Mats Edén, Ellika Frisell, Ola Bäckström, Päkkos Gustav, Sten Källman och Hans Kennemark. Gjort musikaliska utflykter med gränsöverskridande musikanter som Terje Isungset, Anders Jormin, Alagi Mbye, Karin Nelson, Lena Willemark, Ale Möller m.fl.

jonas nuna

Jonas Simonsons fljötspel, med sin karaktäristiska skärpa och intensitet i både klang och rytm, kan du höra i Groupa, göteborgsbaserade Den Fule och Songs in Meantone. Han har tidigare spelat med bl.a. Bäsk, Kapell Frisell och Sångensemblen Amanda.

Jonas har också varit med på ett antal skivinspelningar och jobbat som producent för bl.a. Hedningarna, Sångensemblen Amanda och Eter. I arbetet med sångensemblen Amanda har han skrivit mycket ny musik och arrangemang. Under hösten 1995 var Jonas med och gjorde musiken till den kritiker-rosade uppsättningen av Göran Tunströms Juloratoriet, på Folkteatern i Göteborg.

Jonas Simonson är en erfaren och uppskattad pedagog. Jonas jobbar sedan 2003 på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet som kursföreståndare och lärare på världsmusikprogrammet på halvtid. Han har tidigare jobbat som lärare i flöjt och ensemble på Kungliga Musikhögskolan i Sthlm, Ingesunds Musikhögskola, Malmö Musikhögskola och Stockholms Muskpedagogoiska Institut.
Diskografi:


Groupa: Vildhonung -85 (Amigo)
Groupa: Utan Sans -88, (Amigo) Grammisnominerad
Groupa: Månskratt -90, (Amigo) Grammisvinnare
Hedningarna: Hedningarna -89 (Alice records)
Swedish sax septet: Riff-Ola -90 (Hurv)
Kapell Frisell -90 (Filur)
Amanda: Baron Lördag live -91(Amanda records)
Den Fule: Lugumleik -93, (Xource) Grammisvinnare
Martin Bagge: Blåsen nu alla -95 (Proprius)
Den Fule: Skalv -95 (Xource)
Amanda: Amanda -95 (Imogena)
Groupa: Imeland -95, (Amigo) Grammisvinnare
Martin Bagge: Bellman -97 (Proprius)
Eter: -98 (Drone)
Amanda: Amandandra -98 (Imogena)
Groupa: Lavalek: -99 (Xource)
Bäsk: Bäsk -99 (Xource)
Mats Edén: Milvus -99 (ECM 1660)
Amanda: Café Creol -99 (C, C n´C)
Groupa: Fjalar -02 (Xource)
Bäsk; Släkt -02 (Xource)
Amanda/GSO/Povel Ramel: Ramelodia Lusticana -03 (Universal)
Amanda: Tres -06 (Footprint)
Jonas Simonson: Crane Dance -07 (Nordic Tradition)
Groupa: Frost -08 (Footprint)