crane dance trio

:: grymt dansös och finlir av bästa märke

"Lika elegant och magisk som tranornas parningsbalett dansar musiken fram och trollbinder lyssnaren. Detta är verkligen örongodis för en sparsmakad folkmusikkonsument. Ett oerhört tajt och genommusikaliskt samspel mellan Jonas och hans medmusiker, Mats Edén, fiol och Mattias Perez, gitarr."
Alexandra Ullsten, Lira om CD:n Crane Dance

Denna trio kan du höra på Jonas skiva Crane Dance, släppt i juni 2007 på skivbolaget Nordic Tradition. Mats Edén och Jonas Simonsons intrikata samspel har utvecklats under många års musicerande tillsammans. Den lyhörde och infallsrike gitarristen Mattias Perez fulländar denna trio med sitt kreativa och följsamma spel.

Mats hypnotiska springlekar och Jonas underfundiga hallingar blandat med låtar från Värmland, Västergötland och Norge kan höras på konsert och till dans.

Mats Edén, fioler och dragspel.
Mats Edén har sina rötter i den rika Värmländska myllan. Han var med att starta den legendariska gruppen Groupa 1980. Hans fiolspel är elegant, virtuost och sätter med sin blandning av värmländskt och norskt ett särmärke på musiken oavsett i vilket sammanhang han musicerar. Mats har turnerat runt om i världen med bl.a. Groupa Ale Möller och Lena Willemark i ECM ? projektet Nordan, Annbjørg Lien, Bruce Molsky, Fiddles on fire m.fl. Han har gjort ett antal soloalbum för AMIGO. Läckerbiten, nummer två i ordningen, blev 1998 nominerad till Grammis, Mats femte grammisnominering! Mats tredje soloalbum Milvus, med Jonas Simonson och den norska stråkkvaretten Cikada, kom ut 1999 på det välrenommerade skivbolaget ECM.

Mattias Pérez, 12-strängad gitarr.
Mattias är en flitigt anlitad gitarrist. Han spelar bl.a. med sångerskan Eva Åström Rune, sin egen trio MP3 och med kultförklarade Outhouse Allstars. Han har även spelat med musiker som Ånon Egeland, Mats Berglund och i gruppen Harv. Mattias har också arbetat som musiker för Västanå Teater med uppsättningar som Trollflöjten, Gösta Berlings saga, En Herrgårdssägen m.fl. Mattias arbetar som lärare vid Ingesunds Musikhögskola.

Jonas Simonson, flöjter.
Jonas Simonson är en rutinerad folkblåsare från Västergötland. Han har utvecklat en unik och sammansatt spelstil, och spelar flöjt som ingen annan, med sin rytmiska och klangliga skärpa och intensitet.
Jonas spelar tvärflöjt, altflöjt, härjedalspipa, sälgflöjt.

KONTAKT
Äsping Music
För Skandinavien och andra länder (utom UK och Spanien)
Jessica Jungegård
jessica@asping.se
www.asping.se
0730 26 39 69

From Sweden Productions
UK, Spanien och andra länder (utom Skandinavien)
Sofie Haag, Managing Director
sofie@fromswedenproductions.com
www.fromswedenproductions.com
070 212 99 84
+ 44 (0)79 7210 4125